WordPress 3.2 George GershwinA WordPress telepítése – bármilyen lükén is hangzik – nem a WordPress telepítésével kezdődik! :) Ez a honlap azzal a céllal jött létre, hogy a kezdetektől segítse lépésről-lépésre azokat, akik valamilyen módon vonzódnak ehhez a kiváló tartalomkezelő rendszerhez, ugyanakkor a számítástechnika sötét bugyrainak nem szakértői (ugye, milyen szépen fogalmaztam, hogy magas, mint zsiráfnak a farzseb?).

Ezen a honlapon már mindenféle „Hogyan….”-nal lehetet találkozni, de a telepítés menetével még nem. Ez nem csak az állandó időhiány (eredendő lustaság), a rohamosan fejlődő WordPress-verziók miatt van, hanem azért, mert a WordPress telepítése előtt még akadnak tennivalók.

A WordPress Magyarország hivatalos oldalán, a dokumentációk között olvasható a híres 5 perces telepítés menetének leírása magyar nyelven. Természetesen én is ennek a metódusnak megfelelően fogom a továbbiakban bemutatni a telepítés menetét, egy valódi, ingyenes tárhelyszolgáltató tárhelyén. (Nem reklámból került ide a telepítés, hanem azért, mert a WordPress Magyarország Fórumán sokszor látom, hogy az első próbálkozások általában az ingyenes tárhelyszolgáltatók valamelyikénél történik, és – mint tudjuk – ma már semmit nem adnak ingyen; szolgáltatások (részek) hiányoznak, nincs közvetlen támogatás, angol nyelven kell megbirkózni a kesze-kuszasággal, könnyen el lehet tévedni a szakszövegben, stb. ,stb.)

A WordPress legutóbbi, 3.2 verziószámú, George Gershwin kódnevű (a WordPress verziókat a szerzők rendre egy-egy jazz-zenészről nevezik el) változata kb. 2 héttel ezelőtt jelent meg, majd frissítették a 3.2.1-es verziószámra. Nem volt más hátra, mint ezt a megjelenést kihasználva közzétenni, hogyan is kell a WordPress 3.2.1-et telepíteni.

Amint az majd a továbbiakban látható lesz, ez az ismertető nem rövid lélegzetű, hanem szinte már túlzóan alapos, valóban lépésről-lépésre haladva mutatja be a telepítés menetét, a legfontosabb pontokat képpel illusztrálva, kiegészítő magyarázattal ellátva. A WordPress-hez is, mint bármi máshoz az életben, kellő tisztelettel, alázattal, szenvedéllyel, megismerési vággyal, türelemmel és kitartással kell közelíteni. Ha komolyak a szándékaink, akkor sikerülni fog, nagyon is hamar… :)

Aki teljesen kezdő, annak javaslom, hogy nyomtassa ki ezt az írást, tegye maga mellé (íróeszközzel egyetemben), és csapjon bele a lecsóba! :)

A telepítéshez szükségünk lesz az alábbiakra:

 • a WordPress legfrissebb verziójára, amelyet mindig a WordPress hivatalos oldaláról célszerű letölteni,
 • egy megfelelő tárhelyre, amely lehetővé teszi a WordPress futatását (hangsúlyozottan a fizetős tárhelyeket ajánlom, mint pl. a Maxer.HU, vagy a Hostgator.com oldalait, mert ott nem érhet bennünket kellemetlen, ingyenes, meglepetés…),
 • egy fájlkezelő szoftverre, amely tudja kezelni az FTP kapcsolatot.. Én a Total Commandert használom, már csak a koromból adódó nosztalgiából is. Természetesen, ízlések és pofonok…., és
 • egy webböngésző programra, amely mi is lehetne más egy vérbeli WordPress-esnek, mint a Firefox, vagy a Google Chrome.
 • papír és íróeszköz, mert nem elegendő a telepítésben járatlan furcsaságokat követni, meg kell jegyezni a felhasználóneveket, jelszavakat, webcímeket, hogy később is visszataláljunk oda, amit alkottunk

1. Válasszunk egy alkalmas tárhelyet a WordPress telepítéséhez

Amint az előzőekben említettem, javaslom a fizetős tárhelyeket a meglepetések elkerülése céljából. A tárhelynek meg kell felelnie a WordPress futtatásához szükséges alapvetéseknek:

  • PHP 5.2.4-es, vagy újabb verzió,
  • MySQL 5.0, vagy újabb verzió

a.) A \”http://000webhost.com\” címet beírva (idézőjelek nélkül) a böngészőbe, az Enter-billentyű lenyomását követően a szolgáltató főoldalára kerülünk, ahol az „Order Now” feliratra kattintva megkezdődik a tárhelyfoglalás folyamata. (A „Free Hosting” oszlopban található feliratra, merthogy az az ingyenes…)

WordPress telepítés - tárhely megrendelés

b.) Szép sorban, nyugodtan, értelemszerűen és megfontoltan kell kitölteni a felajánlott mezőket: a leendő domain nevet (nálunk: wp321proba) alaposan fontoljuk meg, mert később jelentősége lesz; legyen egyszerű, könnyen megjegyezhető és beszédes, illeszkedjék honlapunk majdani témáihoz. A Your name (Név) mezőbe tetszőleges nevet, becenevet (nickname) megadhatunk, de jó, ha ügyelünk arra, hogy csak az angol abc betűit és számokat tartalmazhat általában.

A Your mail (Email cím) mezőbe élő, létező email címünket adjuk meg, mert a büdös életben nem fogunk különféle lépéshez szükséges, általában konfirmáló, ellenőrző leveleket kapni.

A Password (Jelszó) mezőt kétszer is ki kell töltenünk (itt is hasonlóak a karakter-használati szabályok, mint a nevünk megadásánál), mert rögtön azt igyekeznek biztosítani, hogy egy melléütés miatt nehogy az elején megakadjunk és a rendszert feleslegesen terheljük jelszavunk kibogozásával. A jelszó hossza általában minimum 6-8 karakter kell, hogy legyen.

A reCaptcha mező azt a célt szolgálja, hogy ne automaták, robotok regisztrálják halálra a rendszert, hanem valamiféle embesrszabásúak. Az üres mezőbe kell írni azt a kifejezést, amit látunk. Ha túl bonyolult, rosszul látható, akkor a két, önmagába záródó nyíl jelre kattintva újat kapunk, és addig kattintgathatunk, amíg azt nem gondoljuk, hogy ezt már képesek vagyunk elolvasni, beírni hibátlanul a mezőbe.

Az I agree term of service melletti jelölődobozra kattintva fogadhatjuk el azt a szerződési feltételt, ami nélkül nem enged tovább a rendszer, amit nem szoktunk elolvasni.

A Create My Account (Hozza létre a felhasználói fiókomat) feliratra kattintva elindul a tárhely kialakítási folyamat, amely pár másodpercet, esetleg 1-2 percet vesz igénybe.

WordPress telepítés - tárhely felhasználói fiók igénylése

c.) A rendszer értesít bennünket, hogy a tárhely kialakítása folyamatban van, a böngésző felajánlja, hogy megjegyzi a jelszavunkat. Jegyeztessük meg, de biztos ami biztos: ilyenkor még emlékezünk a jelszavunkra, felhasználói nevünkre – írjuk fel gyorsan!

WordPress telepítése - várakozás a tárhely felépítésre

d.) Arról, hogy a tárhely üzemkész, nem csak a webes felületről értesülhetünk, hanem egy emailben is tájékoztat bennünket a szolgáltató, a legfontosabb adatokat csokorba szedve. (A jelszó helyét csillagozzák, de ennek ne dőljünk be – nem a sok csillagot kell majd beírnunk, hanem azt a jelszót, amit az előbb gondosan felírtunk, ugyebár? :) )

WordPress telepítése - értesítés a tárhely adatairól

2. Alakítsuk ki tárhelyünkön az adatbázist

A MySQL-ről, azaz az adatbázisról (DB – DataBase) egyszerű földi halandónak elegendő annyit tudni, hogy az előbb létrehozott tárhelyünkhöz tartozik egy adatbázis-hely is, amit a tárhely-kialakítás során lefoglal nekünk a rendszer. Úgy kell elképzelni, hogy a WordPress-t működtető fájlok a szoba egyik sarkában futkároznak, hajtják végre a program szerinti parancsokat. Ha a parancs végrehajtásához szükség van egy adatra, akkor az előszobán keresztül átfutnak a másik szobába (vagy akár másik épületbe), felragadják a meghatározott rendben lerakott adatok közül azt, amelyre szükségük van, visszaviszik az eredményt, újabb adatot vesznek elő. Mindezt piszok gyorsan, jó esetben ütközések nélkül.

Azzal, hogy létrehozzuk a WordPress számára meghatározott és szükséges adatbázis, megteremthetjük a lehetőségét az adatszoba kialakítására. (Majd a telepítés során közöljük az egyik szoba, azaz a fájlrendszer, és a másik szoba, azaz az adatbázis helyzetét, a szabad közlekedés kódjait.)

a.) A böngészőnkben értesültünk az előbb arról, hogy elkészült a tárhely. Ugyanott van egy link, amely arra invitál bennünket, hogy lépjünk be a tárhelyünk ellenőrző vezérlőpultjába (Control Panel – CC), ahol minden szükséges folyamathoz találunk eszközt, kezelőfelületet. Az [ Enter Control Panel ] feliratra kattintva – az email címünk és jelszavunk birtokában – el is jutunk a vezérlőpultunkra.

WordPress telepítése - belépés a tárhely Control Panel felületéreb.) Ne ijesszen meg senkit az a hatalmas kavalkád, ami feltűnik majd; később ráérünk megtapasztalni, hogy mi micsoda, és mit mivel helyettesíthetünk, vagy mit érdemes használni a felajánlottak közül. Válasszuk ki a Software / Services részből a MySQL ikont, kattintsunk rá.

WordPress telepítése - MySQL adatbázis beállítása

c.) A felajánlott mezőket tetszés szerinti adatokkal töltsük ki (itt is: angol abc és/vagy számok), és jegyezzük is fel azonnal, a WordPress telepítésénél nagy szükség lesz rájuk a MySQL database name (MySQL adatbázis név) és a MySQL user name (MySQL felhasználói név) a kiegészítéssel együtt értendő, kompletten kell felírni.

A mysql12.000webhost.com a MySQL kiszolgáló (host) webes elérési címe, ami a legtöbb esetben localhost szokott lenni. Ugyancsak a telepítéskor lesz szükség erre a névre, tehát, már ilyenkor jegyezzük fel, ha eltér a szokásostól.

WordPress telepítése - adatbázis adatainak megadása

3. Szerezzük be, és töltsük fel a tárhelyre a WordPress legfrissebb verzióját

a.) A WordPress legutóbbi verziója sok helyről beszerezhető, de legbiztonságosabban mégiscsak a hivatalos oldalakról érdemes beszerezni, mert ellenőrzött, eredeti és garantáltan vírusmentes.

A WordPress hivatalos oldalán elérhető a verziók angol, és magyar nyelvű változata is. Jelen telepítési útmutatónkhoz a WordPress magyar nyelvű hivatalos változatot használjuk ami a böngészőbe írt „http://hu.wordpress.org/releases/#latest” címen érhető el.

a1.) A Total Commander fájlkezelővel hozzunk létre számítógépünk egyik sarkában egy wordpres-321-core névre, találóan és nagy fantázival, keresztelt alkönyvtárat, ahova majd letöltjük/elmentjük az eredeti, tömörített formátumú verziót.

a2.) Írjuk be a böngészőbe a legutóbbi változat elérését lehetővé tvőő címet, majd kattintsunk a legutóbbi verzió zip feliratra, majd az előző pont szerint létrehozott alkönyvtárba irányítsuk a wordpress-3.2.1-hu.zip nevű tömörített fájlt.

WordPress telepítése - WordPress legfrissebb magyar verzió letöltése

a3.) Az a1.) pontban létrehozott könyvtárba tömörítsük ki a letöltött fájlt, mert majd a következőkben ezt töltjük fel a fájlhelyünkre

b1.) A tényleges telepítés előtti utolsó feladatunk a kitömörített fájlok feltöltése tárhelyünkre, amit szokás FTP-zésnek (File Transfer Protokol – fájl átviteli eljárási rend) is nevezni. Az FTP kapcsolat létrehozható a Control Panelen keresztül, vagy más alkalmas FTP programmal is. Én a Total Commander-t használom erre a célra is. Az FTP kapcsolódáshoz szükséges adatok a Control Panel-ben tekinthetőek meg a Files részben, a View FTP Details ikonra történő kattintást követően.

WordPress telepítése - tárhely FTP kapcsolódási adatokb2.) Külső FTP program használata esetén (esetünkben a Total Commanderben) létre kell hozni az FTP kapcsolatot az előző pontban leírt módon „kilesett” adatokkal. (FTP hostname = FTP kiszolgáló neve, FTP user name = FTP felhasználói név, FTP password = FTP jelszó).

Az átvitel módjánál a passzív módot kell bejelölni.

WordPress telepítése - FTP kapcsolat beállításab3.) Az FTP kapcsolat létrejöttét követően első teendőnk az legyen, hogy megkeressük azt a helyet, ahova fel kell majd töltenünk a fájlokat; általában public_html az elnevezése. Az esetlegesen itt található *.php, vagy *.html fájlokat távolítsuk el, töröljük ki. (Ha bizonytalanok vagyunk, hogy törölhetőek-e, akkor az összes fájlt az F5 gomb segítségével másoljuk át saját gépünkre, hogy baj esetén visszatölthessük őket, és csak ezt követően töröljük a fájlokat.

Fontos! Azokat a fájlokat kell feltölteni a megadott könyvtárba (ahova telepíteni akarjuk a WordPress-t, amelyeket kibontottunk, esetünkbe a public_html könyvtárba), amelyeket az előzőekben kibontottunk. És azonos fájlszerkezettel is! Hogy pontosan melyek is ezek a fájlok és alkönyvtárak, a csatolt képről pontosan leolvashatóak. (Végülis, ezek azok, amelyek a wordpress 3.2.1-hu.zip fájl wordpress könyvtárában találhatóak.)

WordPress telepítése - a feltöltendő WordPress fájlok

4. A híres, 5 perces WordPress telepítés

Amint az előzőek szerinti előkészítő munkákkal végeztünk, nem marad más hátra, mint elvégezni a WordÍpress tényleges telepítését. A telepítő annyira egyszerű, hogy méltán érdemelte ki az „5 perces” elnevezést, amely valójában kevesebb, mint 5 perc. :)

a.) Győződjünk meg róla, hogy minden fájlt feltöltöttünk, oda ahova kellet és ahova akartuk, megvan minden felhasználónevünk, jelszavunk, elérési címünk (webhely url címe, MySQL felhasználónév és jelszó), kedvünk, reményünk.

b.) Írjuk be a böngészőnk címsorába a webtárhelyünk szerinti elérési címet, és nagyképűen nyomjuk le az Enter billentyűt. Ha mindent jól csináltunk, akkor az alábbi képernyő fogad bennünket:

WordPress telepítés - konfigurációs fájl létrehozásac.) Kattintsunk a Konfigurációs fájl létrehozása  feliratra kattintva felsorolják egy táblázatban, hogy mire lesz szükség a továbbiakban (amiről eddig is papoltam, de jó, ha a Lássunk neki! feliratra kattintás előtt mégegyszer ellenőrizzük, hogy megvan-e minden.)

WordPress telepítése - a telepítéshez szükséges adatokd.) Hát, akkor Lássunk neki! A megjelenő táblában az összegyűjtött, rendelkezésünkre álló adatokat kell nagyon pontosan bemásolni. Ha elütünk egyetlen betűt, akkor nem fogunk sikerrel járni, és újra tölthetjük ki a mezőket.

Két mezőt sárgával jelöltem be: az Adatbázis kiszolgáló címe általában localhost szokott lenni (erről már írtam az előzőek során). A Tábla előtag-ról annyit kell tudnunk, hogy az adatbázisban nem lehet azonos névvel jelölt adat, és ez az előtag azt biztosítja, hogy egy WordPress-hez tartozó adatokat egy előtaggal jelölje meg. A rendszer felajánlja a wp_ előtagot, amit írjunk át wp_akarmi_-re. (Természetesen a wp_ rész kötelező, a többi lehet akármi.)

WordPress telepítés - a konfigurációs fájl adataie.) Ha mindent jól írtunk be, akkor a telepítő felszólít, hogy ideje Elkezdeni a telepítést. Ha elrontottunk valamit, akkor a böngésző Vissza gombjával lépjünk vissza, bogarásszuk át, hogy mit rontottunk el, javítsuk, aztán mehet a bicikli.

WordPress telepítés - megfelelő adatok a konfigurációs fájlnakf.) A megjelenő mezőkbe már a honlapunk belépési adatait kell megadni, mely adatok egészen másak is lehetnek (ízlésünknek megfelelően), mint a webtárhely adataink.

WordPress telepítés - a honlap belépő adatainak megadása

g.) Innen már semmi nem ment meg bennünket attól, hogy készen legyen a honlapunk. Bejelentkezhetünk, vagy megnézhetjük az elkészült honlapot (amivel azért még lehet sok kellemes és nehéz pillanatunk is).

WordPress telepítése sikerült!Nézzük meg együtt az eredményt: WP telepítés-teszt

Remélem, hogy segítettem!

2 hozzászólás - “A WordPress telepítése”

 1. Szia Győző!
  Nagyon jó kis leírás lett gratulálok hozzá, mert valóban hiánypótló! Ha nem haragszol, akkor pár apróságot még hozzáfűznék: mivel konkrétan a 000webhost-ot mutatod be, így a
  b1.-s ponthoz lehetne alternatívaként a Filezilla-t javasolni, mert sokan tört TC-t használnak és az ha eltárolja a jelszavakat akkor abból baj lehet. A jelszavak mentése egyébként sem javasolt.

  b3.-s ponthoz annyi, hogy a default.php fájlt kell törölni. Illetve van egy elírás is itt (esetlehgesen)

  Még annyi, hogy ez egy amerikai tárhely és néha előfordul, hogy átmenetileg elérhetetlen lesz az oldal. De ezt az ingyenességért és a reklámmentességért talán lehet vállalni. Mindenesetre gyakorolni és ideig-óráig megfelelő, bár van itthoni alternatíva is (dtsh.hu).
  Üdv:Ian :)

  • Szervusz Ian!

   Köszönöm szépen a dicséretet! Igyekeztem normálisan megcsinálni, ha már belekezdtem… :)

   A 3. b1.) pontnál valóban ajánlhattam volna a FileZilla-t is, de akár a SmartFTP-t, vagy mást is. Leírtam, hogy nekem ez a kedvencem a koromból (értsd: én még a Norton Commanderrel is dolgoztam…). Ambrits Tamás, a Total Commander hazai atyja, bizonyára csóválná a fejét: a Total Commanderből elég nehéz tört verziót használni, tekintve, hogy az eredeti oldalon is és a hivatalos hazai oldalán is (meg sok mindenhonnan) letölthető, a TC shareware program, amelyet 30 napig ingyenesen szabad használni, majd utána regisztrálni kell(ene), vagy törölni.
   A 30 nap lejártát követően „csak” jogsértővé válsz, de a program használata nincs korlátozva.
   Az FTP jelszó eltárolása pedig kifejezetten felhasználófüggő; senki más nem tudja elmenteni a jelszót, csak a felhasználó akarata. :) Az egy másik kérdés, hogy ez is, mint oly’ sok más is, nagyon nem javallott, a jelszólopó ótvarok miatt.

   A 3. b3.) pontban a *.php fájlban az általad említett default.php is beletartozik. Mivel inkább általános tárhely-jellemzőt próbáltam írni, mint az adott tárhely-specifikumot, ezért nem nevesítettem. Vannak tárhelyek, ahol éppen index.php, vagy index.html nevű fájl lakozik, vannak olyanok, amelyekben más fájlok, vagy éppen semmi sem.

   Teljesen véletlenül jött ez a szolgáltató, és hangsúlyozottan nem is az ő „reklámozásuk” volt a cél, sőt – ellenkezőleg! Csak ebben éppen te, és (ha jól emlékszem) arany nevű Fórumtársunk a hibás; a Fórumon láttam a párbeszédeteket, és az inspirált, hogy megírjam már ezt az írást, amit kb. a 3.0 megjelenése óta tervezek. :) :)
   arany lakótárs pedig éppen ezen a szolgáltatón nyűglődött (meg korábban is volt egy próbatelepítés ezen szolgáltatónál, teszt jelleggel – meg kell mondjam, az akkori szenvedéshez képest most pikk-pakk volt minden.

Itt és Most! Várjuk a hozzászólásokat!

(kötelező)

(kötelező)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2010 - 2011. WORDPRESS ALAPFOKON .... tippek és trükkök kezdőknek .... Suffusion theme by Sayontan Sinha